ANBI
A. Algemene gegevens
Naam: Vrijzinnig Protestantse Geloofsgemeenschap voor Boskoop en Omstreken
Verkorte naam: VPG Boskoop
RSIN: 804107087
KvK 40465804
rekeningnummer VPG: NL52 RABO 0340 7324 74
adres: Burg. Colijnstraat 24, 2771 GD Boskoop
postadres: Dokter Hamburgerlaan 54, 2771 JP Boskoop
website: www.vpgboskoop.net
e-mail: [email protected]
De Vrijzinnige Protestantse Geloofsgemeenschap voor Boskoop en Omstreken maakt onderdeel uit van de landelijke Remonstrantse Broederschap en Vereniging van Vrijzinnige Protestanten in Nederland (VVP).
De VPG is een vereniging met rechtspersoonlijkheid. De oprichtingsakte en statuten zijn notarieel vastgelegd.
De gemeente is een zelfstandig onderdeel van de Remonstrantse Broederschap en heeft zich daarmee gebonden aan de kerkorde van de Remonstrantse Broederschap als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek. Dit is ook vastgelegd in deel I, IV van de kerkorde (grondslagen) van de Remonstrantse Broederschap. In deel II van deze kerkorde, reglement B wordt de taak van een gemeente beschreven. Een gemeente kan als zodanig worden erkend als zij in staat is het kerkelijk leven in de gemeente in stand te houden, over een passende ruimte beschikt en het reglement van de gemeente door de Commissie tot de Zaken (landelijk bestuur) van de Remonstranten is goedgekeurd.
De kerkorde van de Remonstrantse Broederschap bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën, toezicht en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk. Deze kerkorde is te vinden op de website van de landelijke kerk. Zie ook: https://www.remonstranten.nl/anbi/
De Remonstrantse Broederschap heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de Vrijzinnig Protestantse Geloofsgemeenschap voor Boskoop en Omstreken.
De Remonstranten en Vrijzinnig Protestanten vertegenwoordigen een bescheiden, maar daarom niet minder belangrijke stroming in het godsdienstige leven en de cultuur van Nederland.
Vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid brengen met zich mee dat de Remonstranten en Vrijzinnig Protestanten geen vastomlijnde leerstellingen kennen of een vastgestelde belijdenis. Bij het toetreden tot de gemeente schrijven de aspirant leden hun eigen belijdenis of treden toe op instemming met de beginselverklaring. Zij, die zich met ons verbonden voelen en deel uit willen maken van de gemeente, noemen wij donateurs of vrienden.
B. Vereniging, bestuur
De Vrijzinnige Protestantse Geloofsgemeenschap voor Boskoop en Omstreken is een vereniging.
De oprichtingsakte en statuten zijn notarieel vastgelegd.
De vereniging wordt bestuurd en vertegenwoordigd door het bestuur, bestaande uit ten minste vijf en ten hoogste negen leden.
De Algemene Leden Vergadering kiest bestuursleden uit de leden, vrienden en donateurs van de kerkelijke gemeente.
De predikant is adviserend lid van het bestuur.
De taak van het bestuur is de behartiging van het kerkelijk leven en van alle overige belangen van de gemeente in de ruimste zin van het woord. De bestuursleden benoemen uit hun midden een voorzitter, een secretaris, een penningmeester, tenzij het bestuur in het belang van de gemeente anders beslist
Het bestuur wordt in en buiten rechte vertegenwoordigd door de voorzitter en de secretaris, tenzij het bestuur dit aan één of meer anderen heeft opgedragen. Indien financiële verplichtingen worden aangegaan worden de stukken medeondertekend door de penningmeester.
Het bestuur legt in de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering verantwoording af aan leden, donateurs en vrienden.
De voorzitter heeft de leiding van alle vergaderingen, waaraan hij deelneemt. Hij draagt er zorg voor dat tenminste eenmaal per twee maanden een bestuursvergadering bijeen wordt geroepen.
De secretaris, zo nodig bijgestaan door daartoe door het bestuur aangestelde functionarissen, draagt zorg voor het notuleren van de vergaderingen en voert uit naam van het bestuur briefwisseling. Verder heeft hij tot taak het bijhouden van de door de kerkorde voorgeschreven registers, het registreren van andere gegevens en het verstrekken van informatie. Tevens zorgt hij voor het uitbrengen van het jaarverslag, na goedkeuring door het bestuur.
De penningmeester heeft tot taak het voeren van de financiële administratie van de gemeente, het incasseren van de bijdragen van de leden en andere inkomsten en het verrichten van alle betalingen waartoe de gemeente verplicht is. Tevens stelt hij voor de jaarvergadering de financiële verantwoording op en maakt de begroting voor het nieuwe kalenderjaar. Deze twee stukken worden vooraf ter goedkeuring voorgelegd aan het bestuur. Het boekjaar is gelijk aan het kalenderjaar.
Het huidige bestuur bestaat uit:
voorzitter: dhr. R. Hoes, [email protected]
secretaris: dhr. A.P. Bongers, [email protected]
penningmeester: mevr. S.M. Dreijer-van der Glas, [email protected]
Margaret Versloot-van Wilgen, [email protected]
C. Doelstelling en visie
Het doel van de VPG is God eren en dienen in verkondiging en viering, pastoraat en toerusting, getuigenis en dienst.
Daarbij aanvaardt ze nadrukkelijk haar eigen verantwoordelijkheid als geloofsgemeenschap in de samenleving.
De VPG weet zich vanuit de geschiedenis verbonden met de samenleving en wil mede het welzijn van de samenleving dienen.
De VPG heeft een visie, die komt overeen met het woord 'vrijzinnig' in de naam van de 'Vrijzinnig Protestantse Geloofsgemeenschap':
- De vrijzinnige kerk is een gemeenschap van gewone mensen die zich aangesproken voelt en aangeraakt weet door de aspecten liefde, verdraagzaamheid, openheid en zorg voor elkaar.
- De vrijzinnigheid wordt gekenmerkt door vrijheid van denken op godsdienstig gebied. Vrijzinnige mensen gaan hun eigen persoonlijke spirituele zoektocht, vrij van dogmatische uitspraken en opgelegde waarheden. Slechts datgene wat men zelf als waarheid ervaart heeft betekenis.
- De vrijzinnigheid zoekt de balans tussen religie, cultuur en wetenschap. Zij beschouwt de bijbel als een belangrijke inspiratiebron, maar niet als de eeuwig geldende goddelijke waarheid. Zij put daarnaast ook uit andere religieuze en wijsgerige bronnen.
- Vrijzinnigen proberen bovenal hun geloof in relatie te brengen tot de werkelijkheid waarin wij leven.
D. Verslag over het jaar 2023.
Na een merkwaardige en stille periode vanwege de coronapandemie, konden wij in 2023 weer het gehele jaar als kerk functioneren. Alle diensten die bij een kerkgenootschap horen, zijn weer gehouden. Onze predikant, ds. Sandra van Zeeland ging in de belangrijkste diensten voor, zoals de Avondmaalsdiensten, de Paas- en Pinksterdienst, de Startzondag, de Gedachtenisdienst en de Kerstdienst. En ook als invaller bij de gebruikelijke dienst voor verstandelijk beperkten. De Startzondag werd weer samen met de Remonstranten Waddinxveen gehouden. Dit keer in het kerkgebouw van en georganiseerd door de Waddinxveners. Eind december is er ’s middags een gezellige Kerstbijeenkomst georganiseerd. Op deze middag werd ook een hapje/drankje geserveerd. Het Leerhuis, de leeskring van de kerk, kwam weer bijeen. Het Leerhuis is in oktober het nieuwe seizoen begonnen met het boek “Brieven aan mijn kleinkinderen” van dr. Eginhard Meijering.
Onze VPG heeft ook weer in september deelgenomen aan de OpenMonumentendag/Gebedsruimteroute. De gehele dag was de kerk geopend om bezoekers gelegenheid te geven ons kerkgebouw te bezichtigen. Hiervan wordt steeds meer gebruik gemaakt. Het Stiltecentrum was weer elke zaterdag geopend, met dank aan de coördinator en haar vrijwilligers. Ook in 2023 deed de VPG Boskoop weer mee met de organisatie van de Dag van de Aandacht, samen met veel andere Boskoopse kerkgenootschappen en de Zonnebloem. Er was dat jaar geen gezamenlijke kerkdienst, maar volgens traditie werden plantjes uitgedeeld aan zieke of eenzame mensen in Boskoop.
Over het kerkgebouw is geen bijzonder nieuws te melden. De schilder is aangezegd om de buitenboel te onderhouden, maar daar is het vanwege drukte nog niet van gekomen. Elke maand wordt de kerk naar volle tevredenheid schoongemaakt door een groepje cliënten van Ipse de Bruggen. Dit loopt al een paar jaar. Om de inkomsten van de kerk te verhogen, probeert het bestuur de kerk te verhuren. Het probleem is echter dat er altijd bezetting op het verhuurmoment moet zijn. Dit blijkt bijzonder moeilijk te realiseren.
Helaas zijn ook dit jaar twee leden/donateurs ons door de dood ontvallen. Zij laten vooral in hun familie , maar ook in onze geloofsgemeenschap een lege plaats achter. Mogen zij rusten in vrede. Onze VPG telt momenteel 32 leden en 25 donateurs.
Het bestuur doet samen met ds. Van Zeeland er alles aan om onze Gemeente naar tevredenheid te laten functioneren. Echter, er is wel geconstateerd dat het zondagse kerkbezoek drastisch is teruggelopen. Dit heeft het bestuur doen besluiten om met ingang van 2024 nog maar één dienst in de maand te houden. Weliswaar om de veertien dagen afgewisseld met de Remonstrantse Gemeente Waddinxveen, zodat er elke maand toch twee diensten zijn. Dit is geen gemakkelijk besluit geweest, maar de teruggang gaf het bestuur geen andere mogelijkheid.
Ondanks de zorgen gaat de VPG toch met vertrouwen het nieuwe jaar in. Met de wens van predikant en bestuur dat 2024 voor de VPG, haar leden en donateurs een goed jaar mag worden, wordt dit jaarverslag besloten.
E. Beleidsplan 2024
Het is voor onze gemeente van belang dat er tussen de leden, donateurs, vrienden en belangstellenden een goed onderling contact bestaat. Het organiseren en deelnemen aan activiteiten vergroot de slagkracht van de gemeente en verhoogt het gevoel van 'gezamenlijkheid'. Aristoteles zei het ons voor: 'Het geheel is meer dan de som der delen'.
In 2023 hebben wij voor het eerst na de COVID-periode het gehele jaar fysieke kerkdiensten kunnen houden. Ook de zaterdagse openstelling van het kerkgebouw als Stiltecentrum kon weer doorgaan. Dat gold ook voor andere levensbeschouwelijke activiteiten, zoals het Leerhuis ofwel de leeskring van de kerk.
De VPG streeft naar een intensievere samenwerking met andere Remonstrantse en Vrijzinnige gemeenten in het Groene Hart.
Naast enkele streekdiensten, lezingen en andere activiteiten kunnen we meer van elkaar leren en de organisatorische belasting verkleinen. Dat is van belang omdat door vergrijzing het aantal mensen daalt dat zich met organisatorische zaken kan bezig houden. Het bestuur zoekt dan ook nieuwe wegen voor de toekomst.
Daarnaast zetten we in op het verwerven van nieuwe leden, donateurs, vrienden en belangstellenden. Het 'ruime' denken van Remonstranten en Vrijzinnigen biedt ons inziens veel perspectief voor mensen die niet veel affiniteit hebben met 'kerk' maar wel geïnteresseerd zijn in levensbeschouwelijke zaken. Dat kan bijvoorbeeld ook door deelname aan onze leeskring.
Het beleidsplan van de landelijke Remonstrantse Broederschap kunt u vinden via deze link:
https://www.remonstranten.nl/wp-content/uploads/2020/12/Beleidsvisie-20-30-eindversie.pdf
Kerkgebouw
Het kerkgebouw is ons eigendom en een gemeentelijk monument. Het wordt geregeld verhuurd (concerten, symposia) en is door de gemeente Alphen aan den Rijn erkend als trouwlocatie. De kerk kan maximaal 100 bezoekers ontvangen. Jaarlijks wordt meegewerkt aan de Open Monumentendag (organisatie 'Stichting Vrienden van het kerkje').
Financieel beleid
De financiële positie van de VPG is niet gezond, er is gelukkig voldoende buffer om tegenvallers op te vangen. De inkomsten, waaronder de jaarlijkse bijdrage, dekken 90% van de huidige kosten. Speciale activiteiten blijven noodzakelijk om de inkomsten aan te vullen.
F. Beloningsbeleid
De beloning van de predikant van onze gemeente is geregeld in de ‘traktementsregeling voor predikanten’. De beloning van de overige medewerkers in loondienst, zoals kerkelijk werkers, kosters/beheerders, volgt de Remonstrantse Broederschap de ‘ Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse kerk in Nederland’.
De hierop betrekking hebbende regelingen vindt u via deze link: Generale Regelingen Protestantse Kerk in Nederland
Leden van kerkenraden, colleges en commissies ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed.
G. Verslag Activiteiten
Het bestuur heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor de gemeente. De taak van de kerkenraad is de behartiging van het kerkelijk leven en van alle overige belangen van de gemeente. Het bestuur bepaalt het beleid, daarin bijgestaan door de predikant, en ziet toe dat de predikant zich op behoorlijke wijze van zijn taak kwijt, beslist in alle zaken van bestuur en beheer en oefent toezicht uit op het beleid van werkgroepen en commissies. Zie hier voor verslagen van activiteiten en hier voor de activiteitenagenda.
H. Voorgenomen bestedingen
De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk kerkenwerk vertoont een grote mate van continuïteit: de predikant en andere werkers verrichten hun werkzaamheden, kerkdiensten worden gehouden en ook andere kerkelijke activiteiten vinden plaats. In de kolom begroting in het overzicht onder H. is dit cijfermatig in beeld gebracht.
I. Verkorte staat van baten en lasten met toelichting zoals vastgesteld door de algemene ledenvergadering
Toelichting
Kerkgenootschappen en hun onderdelen zorgen in Nederland zelf voor de benodigde inkomsten voor hun activiteiten.
Aan de kerkleden wordt elk jaar via een jaarlijkse brief gevraagd om hun bijdrage voor het werk van de kerkelijke gemeente waartoe zij behoren.
Soms bezit de kerkelijke gemeente ook nog enig vermogen in de vorm van woningen, landerijen of geldmiddelen.
Soms is dit aan de gemeente nagelaten met een specifieke bestemming.
De opbrengsten van dit vermogen worden aangewend voor het werk van de gemeente.
Kerken ontvangen geen overheidssubsidie in Nederland, behoudens voor de instandhouding van monumentale (kerk)gebouwen of een specifiek project.
Een groot deel van de ontvangen inkomsten wordt besteed aan pastoraat, in de vorm van salarissen voor de predikant en eventuele kerkelijk werkers en aan de organisatie van kerkelijke activiteiten.
Daarnaast worden de ontvangen inkomsten ook besteed aan het in stand houden van de kerkelijke bezittingen, benodigd voor het houden van de kerkdiensten (zoals onderhoud, energie, belastingen en verzekeringen) en aan de kosten van de eigen organisatie (salaris koster, eventueel overig personeel, vrijwilligers) en bijdragen voor het in stand houden van het landelijk werk.
Onder lasten van beheer zijn opgenomen de kosten voor administratie en beheer van de kerkelijke bezittingen.